Tuesday, August 18

apa PERSEDIAAN kita?


بسم الله الرحمن الرحيم

tak lama lagi, RAMADHAN bakal menjelma...bulan penuh keberkatan,bulan penuh kemuliaan sekali lagi menjadi tetamu kita....tetamu kehormat.



sama ada kita bersedia ataupun tidak RAMADHAN tetap akan tiba....



kalau orang perempuan ni, bila dah nak start puasa...hah..mula la nak atur menu berbuka..hari berbuka apa...pagi esok nak sahur makan apa....



kalau orang lelaki pulak dok senaraikan tempat2 bazar ramadhan yang paling sempoi dan murah(sedap ker tak sedap ker lain kira...puasa2 ni yg tak sedap pun jadik sedap....tol x?)



mak2 kita pulak sibuk dok pikiaq baju nk pakai raya nanti kaler apa...temanya apa...biru ker,hijau ker...langsir nk kena matching dgn baju tak....kuih raya nak buat seniri ker, buat kat kilang....



adik2 kita pulak busy kumpul bunga api, mercun sbb nnt mlm raya nk lawan dgn jiran2 sebelah..mercun sapa paling canggih....




ni semua fenomena yg akan berlaku pada setiap kali RAMADHAN n SYAWAL nk tiba....




TAPI...anda rasa suma perkara yg disebutkan kat atas tu...penting ker??yg tu ka yg patut kita buat pada bulan RAMADHAN??




cuba anda tanya diri...tanya hati bukan tanya perut...sbb nnt perut cakap time2 seminggu sebelum puasa ni la...kita kena makan banyak2...jama' siap2 nnt puasa tak leh mkn mcm ni dah...padahal...bila puasa lagi teruk tabiat mknnya...lepas mkn terus terbongkang...maghrib kemana...terawih lagi la....ke laut semuanya...




cuba anda tanya HATI anda...adakah hati anda dah cukup bersedia utk menyambut RAMADHAN AL-MUBARAK ini?




dah cukup ker makanan rohani yg kita berikan kepada hati kita selama ini?? hati anda gumbira tak nak sambut RAMADHAN ni??



RAMADHAN ni umpama tetamu kehormat, tetamu yang agung...kalau kita nak sambut sultan datang ke tempat kita, kita hias dewan lawa2 letak bunga sana,letak bunga sini...pakai baju lawa2.....


tapi RAMADHAN datang ke rumah kita, ke tempat kita....ada tak kita sambut RAMADHAN ni mcm kita sambut sultan tadi?? kalau ada...ALHAMDULILLAH....(simboliknya la...)



jadi kalau boleh cuba anda tepuk dada...tanya..bukan tny selera...tapi TANYA IMAN...

"apa persediaan aku untuk sambut RAMADHAN?"




ni sirah ambik sikit dari ceramah yang disampaikan oleh SHEIKH NURUDIN, dari ceramah beliau di Dewan Seri Mentaloon pada hari sabtu lps(15.8.2009)




beliau ada membicarakan mengenai SAMBUTAN RAMADHAN....(lebih kurang la tajuk dia...)

beliau berkata amal ibadat kita di bulan RAMADHAN ni umpama 'peguambela' kita di akhirat nnt, kalau kita jaga amal ibadat kita di bulan ini dgn baik...ia akan menjadi 'peguambela' kita yg terbaik...dgn penampilan yg gagah..tegas...sudah pasti kita terselamat dari siksaan...

TAPI kalau 'peguambela' kita yg datang kat kita nnt ni...kurus kering..baju compang-camping...adakah kita yakin 'peguam' tersebut dapat membela kita??




hem.....cuba anda fikir2kan....

Friday, August 14

'aku insan yg HINA....'

بسم الله الرحمن الرحيم
ASSALAMUALIKUM..
salam kasih,salam sayang buat pembaca-pembaca blogku sekalian.
hari ini di malam yg sunyi di kala hujan turun membasahi bumi(kat kaw. rumah sirah la kan...)dalam keadaan yg sejuk...hatiku terpanggil untuk merenung sejenak kepada kejadian alam...
Ya ALLAH sungguh indah ciptaan-Mu, siang dgn keindahan di waktu siang, dan malam indah dgn kecantikkan malam...permainan warna yang sukar untuk dilakarkan, digambarkan...SUBHANALLAH...
cuba kalian dongak sejenak ke langit di waktu matahari terbit dan terbenam...dan cuba kalian perhatikan warna2 yang terpancar di langit....pertelingkahan warna2 indah mungkin dapat anda saksikan...warna2 gelap(hitam,blueblack,dark purple) bertembung dgn warna2 cerah(biru muda,kunig cair,merah,jingga)...inilah scenary yang sirah suka...sgt tengok...
awan pulak ada bermacam-macam jenis ada awan komonolimbus...(ish..tak ngat la nama2 awan ni) tapi yg pasti...ada awan yg tebal,ada yg nipis,ada yg merangkumi kawasan yg luas dan ad pulak yg sikit2 jer kat sesuatu tempat....
kalau dulu sirah selalunya tak miss untuk menikmati pemandangan yg indah ni...terutama di waktu pagi...dari sekolah rendah lagi sirah pegi sekolah awal2 pagi untuk melihat panorama di waktu pagi...di tingkat 3...time sekolah menengah pun sama...pegi sekolah pukul 6.45 kadang2 6.30...ikut time waktu subuh la kalau awal subuh maka awal la sirah ke sekolah...so...waktu sampai sekolah tu sempat la nak tgk panorama favourite ni....
TAPI....bila dah umoq pun dah makin meningkat...alam persekolahan pun dah lama ditinggalkan...(ceh..bajet baru 2 thn) sirah dah tak sempat nk tgk lagi dah scenary fav. ni...sbb pa tau??? time management dah lari....dari bangun awal menjadi lambat(tu la padah dok seniri ni...dulu ada mak tlg gerak, skrang....bangun seniri hik3)
masalahnya disini, bkn pasal bangun lewat ka bangun awal ka, yg sirah nk cakap, tapi..sirah nak ckp pasal indahnya ciptaan ALLAH.(eh...kalau buat esei b.m ni dah lama out ni...)
ALLAHs.w.t telah mencipta dan menjadikan alam ini sebaik-baik tempat untuk kita diami...kerana kita adalah sebaik-baik umat yg telah ALLAH ciptakan seperti mana yg telah ALLAH berfirman dalam Al-QURAN.
tapi adakah kita telah berperilaku seperti kita ini adalah sebaik-baik umat?? cuba anda suma diam sebentar...fikir dalam2..jawab persoalan di atas...kalau jawapannya 'YA' anda memang seorang yg sungguh berani...(how dare u..)
mengapa sirah cakap anda 'sungguh berani' sbb anda berani untuk mengiyakan sesuatu yg SALAH...
cuba anda perhatikan kawasan sekeliling anda...tak payah jauh2...tgk kawan sebelah kita,tgk roomate kita...tgk kawan2 sekelas kita...jika mereka ada melakukan kesalahan...adakah kita menjalan misi kita sebagai 'amal makruf nahi mungkar(AMNM)' atau kita hanya mengunci bibir dan diam seribu bahasa...sirah tau...mmg payah kita nk tegur seseorang itu...dan sirah seniri akui sirah pun tak mampu nk amalkan misi AMNM tu... bila nk tegur seseorang tu...Ya Allah...ketaq lutut semacam jer....kita pulak yg jadi takut untuk menegur org yg salah....(dunia dah terbalik)
hem...sbb tu la tajuk entri kali ni 'aku insan yang HINA' bukan untuk menghina diri seniri jauh lagi nk hina org lain...hanya sekadar nak menunjukkan betapa lemahnya diri manusia ni...lemah walaupun muscle berketul-ketul...otot sana otot sini....pun tak guna kalau kita tak dak pegangan yg teguh terhadap agama Islam n menjadi muslim yg sejati...
jadilah sperti sahabat2 Rasulullah tercinta...
jadilah sperti abu bakar: insan yg tak pernah berhenti menegakkan kebenaran,
jadilah sperti umar: berani menegakkan yang hak,
jadilah sperti uthman: tidak lokek utk menginfakkan harta ke jln ALLAH
jadilah sperti ali: sanggup bergadai nyawa demi Rasulullah ktk hijrah
jadilah sperti hamzah: berperang seperti singa di medan peperangan demi Islam
jadilah sperti khalid: berusaha mengejar syahid
jadilah sperti abd rahman bin auf: sentiasa jujur dlm perniagaan
dan jadilah kamu seorang muslim yg sekadar menegakkan AMNM dalam dirimu sekiranya kamu tidak berdaya jadi seperti mereka....
AMIN....
sirah berharap sirah juga dapat melaksanakan apa yg sirah telah tulis ini....dan seterusnya sirah berharap rakan2 sekalian berharap seperti sirah....
sama-sama kita berusaha....
post kali ni:
*asif kalau ada slah kata n bahasa...
*sama2 perbaiki diri...(apasal rasa nak nangis lak ni....)
*kalau ad sebarang kesalahan maklumat tlg gtau....
'sejarah pertolongan' ingin mengundur diri....WASSALAM...

Tuesday, August 11

bULi...

assalamualaikum....

post atau entri kali ni sirah nk cakap sal buli la plak....sbb apa tau...sirah tgk skrang ni kes2 buli dalam kelas sirah ni dah semakin berleluasa.(hahahahaha) dan mangsa yang selalu kena buli adalah insan2 yang dipandang lemah oleh pembuli...padahal...mangsa2 tersebut merupakan insan yang sgt kuat bersuara dan selalu mewakili suara majariti(kalau nak ikutkan orang yg mewakili suara majoriti ni orang yang kuat laa. kan??)tapi si pembuli2 ni still jugak tak ambik pusing...kerja depa buli....saja.


sirah harap hampa suma jgn salah faham lak...buli disini bukan bermaksud buli secara fizikal atau ugutan...hanya sekadar sindiran, lawak yg kadang2 menyakitkan hati, dan perdebatan yg tiada kesudahannya.(faham ker tak ni??)


sudah beberapa minggu dah kes2 buli ni tak dapat dihapuskan...walaupun sirah cuba beberapa cara untuk tidak terlibat sama...tapi cubaan sirah tidak juga berhasil...antaranya sirah cuba untuk tidak bercakap banyak di dalam klas, baca buku, baca bekal akhirat tapi tak berhasil jugak kerana sirah hanya mampu untuk tidak bercakap banyak pada sebelah pagi sahaja...bila tiba time tghhari...cuaca makin panas...mulut pun mula la..nak merapu sana-sini...last2 resultnya sirah tergebak dgn kes buli ni...


harap2 anda suma dapat membantu sirah mengatasi masalah dalam klas sirah ni sbbnya kadang2 sirah rasa suma masalah ni bermula pada diri sirah seniri gak...so bagi la nasihat kat sirah skit2 macam mana sirah nak kurangkan banyak bercakap dlm klas.....harap dgn nasihat kwn2 sekalian dpt membantu sirah....wassalam.


entri kali ni:

* sirah tak tujukan kpd sapa2

*kalau ada yg terasa....sori yer...

*kalau ada terkasar bhs, sirah mintak maap..

video

sedikit tatapan utk rakan2 gelagat anak2 sirah

abyan(berbaju putih) vs hannan(berbaju hijau)

depa dok berebut camera...dahsyat budak2 ni...

Monday, August 10

ANAK-ANAKKU....

disebabakan post yg pertama tadi agak...berat post yg kedua ni sirah nak cakap sal yg ringan2 skit...



sudah puas pikiaq nk cakap pa....sirah rasa sirah nk ckp sal diri sirah la..skit2...leh tak??(boleh ke tak boleh nk ckp jugak...wahahaha)



disebabkan kerinduan sirah yang teramat sgt kat anak-anak sirah...(aik...jgn salah paham i tak kawin lagi tau...) anak2 sirah bermaksud anak sedara sirah...



pasaipa sirah panggil anak2 sirah??? >> sebabnya sirah yg dok jaga depa(babysitter merangkap bibik tak bertauliah) dah terasa cam anak sirah plak...tapi bila mai time malas nak jaga bebudak ni..sirah selalu cakap kat kakak2 sirah..."anakmu bkn anakku..." ala2 sinetron 'anakku bkn anakku'...hik3



pasaipa sirah cakap sirah ni bibik tak bertauliah??

(ish..malu nk crita aih...)

pada suatu hari, kak cik(kakak num 2) sirah n abang mat(abg iparku) ajak sirah g jln2...shopping2...uih...dgq sal shopping ja..yg tak larat pun jadi larat...wahahaha...so..ikut la depa pi shopping...disebabkan kak cik sirah time tu tgh sarat mengandung anak kedua dia(haziq) so abg mat sirah dudkung hannan(time tu dy tak leh jln lg) so.....yg tukang tolak trolinya(troli barang) sirah la...kena plak time tu sirah pakai baju yg ajak selekeh la....dh abih shopping nk pi la kat keta....ada ka patut....depa(kak cik n abg mat) tinggai sirah sorang2 angkat barang masuk dlm bonet....(angkat beras-10kg tau-,minyak....ala..barang rumah la....)tak ke nmpk mcm bibik jer...huhuhuh..sedih sgt time tu....dah la tak dapat gaji....dapat gaji kira ok la jugak....



peristiwa len plak...2,3 tahun yg lepas la...ni dgn kak long(kakak num 1) dan abg pian plak....sirah ni diajak untuk ikut depa p shopping...(shopping lagi....dah mmg gila shopping nk wat cam na...) disebabkan time tu mmg dah boring tahap cipan dok kat rumah...sirah pun ikut la depa...lagipun time tu depa baru dapat gaji....($$$) tgh dok syok jln2...window shopping...kami terserempak dgn kawan kak long sirah...n time tu sirah tgh dukung absyar(anak sirah num 1)

kak long sirah ni syok la dok menyembang yg nazaknya sirah la....kena dukung absyar...

hampa suma nk tau kawan kak long sirah tny pa kat kak long sirah???

"syirah ko amek bibik ker jaga anak ko??" cuba ampa bayangkan perasaan amapa kalau ampa dgq orang tny cam tu???

rasa cam nk..........&^#^$#@@ orang tu....tapi sbb sirah ni terlalu baik(baik ke???) sirah hanya mampu mengukirkan senyum kambing(entah la kambing ke gajah ker...) ke arah sahabat kak long sirah itu...kak long sirah n abg pian...apa lagi gelak sakan...raya hindu la depa, sakan sirah kena sindiaq dgn depa....huhuhuhuhu sedih gila.....dah la tu tak dapat pa2 plak tu...kot la nk bli baju ka kat sirah kan.........



tapi walau apa pun orang nk kata kat sirah bibik ka apa ka.....sirah tetap sayang......kat anak2 sirah.....MISS U ALL SOOOOOOOOOO MUCH!!!!!!

SAYA SAYANG

بسم الله الرحمن الرحيم

ASSALAMUALAIKUM,

post kali ni sirah rasa sirah nak bincang pasal perkataan S.A.Y.A.N.G. kalau cakap sal sayang2 mesti ada rasa yang pelik kan??(malu....)


tapi.....jgn salah faham sirah bukan nk cakap pasal sayang muda-mudi ni....sirah nk cakap sal sayang kita terhadap:

1) ALLAH

2) RASULULLAH

3) famili kita.....


sirah rasa semua orang saayaangg.....famili masing2kan??pernah tak anda semua ekspresikan rasa sayang anda tu kat famili anda??kalau ya....bagus la...kalau tak??(hem....cuba2 la tunjukkan yg anda sayang yer..)


pertama sekali mai kita tgk kat sapa yg kita harus tunjukkan rasa sayang rasa cinta kita??

YA....sudah semestinya kepada ALLAH, pencipta kita,pemilik kita....terkadang manusia ni lebih mudah nk ekspresikan rasa cinta rasa sayang depa sesama manusia...tapi dgn ALLAH??kita malu....pasaipa nak malu???sepatutnya kita patut rasa malu dgn manusia kerana manusia ni takdak apa2, serba kekurangan, lemah....ni terbalik pulak (ish2) alangkah hinanya kita kalau kita tak pernah rasa sayang kepada ALLAH,YANG MAHA BERKUASA!!!


yang kedua, rasa sayang,rasa cinta kita patut kita serahkan kepada RASULULLAH S.A.W. Rasulullah merupakan insan teladan sepanjang zaman yang telah membawa kita ke arah kebaikan melalui agama Islam yg dibawa baginda.kita patut bersyukur kerana kita celik2 mata ja dah menjadi seorang muslim....tak payah bersusah payah mcm sahabat2 Rasulullah kena siksa,kena maki-hamun...untuk menjadi seorang muslim. TAPI...adakah kita selalu ingat kepada Rasulullah??(ka...lebih ingat kat orang *istimewa kita...hah??)

bukannya payah manapun nk ekspresi rasa sayang rasa cinta kpd Rasulullah...just bnykkan selawat kepada baginda...cukup....(pastu kalau nk lebih lagi...amalkan sunnah2 baginda)tak payah mana aih......bukannya kita kena bayaq pa2 pun....(tol tak??)


yang terakhir...sayang kat famili kita....ni satu lagi, sayang famili...pun payah jugak bagi kita untuk menyatakan rasa sayang kita kat famili....tapi....kat orang yg kita baru kenal 2,3 tahun senang pulak kita 'bilang sayang ya....'

mak ayah kita yg dok bela kita didik kita dari kecik sampai besar mcm tong drum ni....setahun sekali pun payah kita nk ckp kita sayang kat depa...(time birthday ja ucap sayang.....)


sirah ada la terbaca kat majalah ka....kat tenet tak tau...pasal sayang ni...anak2 ni....kita patut terapkan rasa sayang kpd ALLAH,RASUL...dan ibu bapa sejak dari kecik lagi....supaya nnt depa ni tak kekok nk ucapkan sayang kepada ALLAH,RASUL, dan famili(ibu n ayah...) mcm kakak sirah dy suka nyanyi kat anak dy (hannan) lagu HUDA:

sayang,sayang ALLAH,

sayang,sayang NABI,

sayang,sayang ayah,

sayang,sayang ibu.....ALLAH...

(tak tau la kan..ampa besa dgq ke tak lagu ni...)


sirah pun bukan la terlalu perfect sgt dlm meyampaikan rasa sayang rasa cinta sirah kepada ALLAH,RASULULLAH n famili...kadang2 sirah pun alpa,lupa,leka, dek banyak sgt benda2 duniawi ni....(ish2....)

tapi tak salahkan kalau sirah sama2 nasihat kat kawan2 suma termasuklah diri yg dok tgh tulih ni.....supaya kita cuba untuk sayang dan cintakan ALLAH dan RASULULLAH melebihi kita cintakan manusia.............


post kali ni...

# sirah nk mintak maaf kalau sirah ada terkasar bahasa dlm post kali ni...(sirah cuba untuk tidak terlalu formal dlm menyampaikan idea2 sirah)

# kalau ada yg terasa dgn post ni...sirah mintak mangap banyak2...

#sama2 kita praktikkan perkara di atas....

Sunday, August 9

H.A.K....sesama sahabat

Asslamualaikum....rindu rasanya untuk berkongsi rasa, berkongsi cerita kat dlm blog saya kali ni...dah lama tak jenguk, dah agak berabuk sikit....hehehe...

bukannya tak ingat nk update blog tapi disebabkan masa selalu mencemburui saya dan saya pula gagal untuk berlawan dgn masa jadi macam ni la.....semua kerja tertangguh...(sedih pula post kali...)
p/s: salah satu sbbnya yg lain : 1) sudah kehabisan idea utk dikongsi
2) network l..bab...
3) assignment menimbun(wahahaha)

tapi kali rasanya idea mencurah-curah pulak, ni pun atas galakkan kak wanku yg tercinta..dia cakap "sirah awat tak update blog....boring la dok baca post yg lama jer" (*warning: berlaku banyak perubahan dalam dialog kak wan itu tadi)

so...berdasarkan komen yg agak menyakitkan hati tetapi komen itu jugalah yg menjadi pembakar idea yg mencurah-curah untuk ditulis kat dlm blog kesayanganku ini....

so....(untuk kali kedua) kali ni sirah rasa sirah nak cakap sal HAK bukan HAK PENGGUNA bukan HOK(dalam loghat perlis n kelantan) dan bukan juga HOK..TU,HOK TUIH.... (wahahha) tetapi HAK SESAMA SAHABAT.

ramai antara kita yg berpendapat jika kita telah bersahabat dgn seseorang dlm jangka yang agak panjang...kita telah mengenali sahabat kita dgn lebih baik. tetapi bg sirah jangka masa persahabatan bukan pengukur untuk sirah katakan sirah telah mengenali perwatakan sahabat sirah sbbnya...kadang-kala apa yg kawan kita tunjukkan kpd KITA dan apa yg ada dlm dirinya tidak sama...(plastik semata-mata)

jgn kita cepat untuk melabelkan kawan yg kita kenal sbg "MY VERY BEST FRIEND" dan meletakkan kepercayaan kepadanya 100% kerana kawan kita yg mendapat gelaran seperti itulah yg selalu mengkhianati kita....(ceehh...cakap cam ada pengalaman jer....)

jadi HAK SESAMA SAHABAT yg pertama ialah: jangan membuka keaiban sahabat kita. bila dilihat pada hak yg pertama ini, mesti kita terdetik dihati kita..."hem...aku takkan bukak aib kawan aku aih..". tapi mari kita renung balik(flashback balik) time kita dok crita2 kat kawan2 kita yg len tu ada tak kita sembang sal rahsia kawan kita...mungkin bagi kata perkara yg kita cakap tu tak ditujukan kepada kawan kita secara khususnya...mungkin berkias ka...berlapik ka...tapi apa pulak rasa kawan kita yg menyuruh kita simpan rahsia dia?? mungkin dia agak terasa, orang kata 'kena tempias' sedikit sebanyak terhadap apa yg kita omongin..
KESANNYA: tahap kepercayaannya terhadap kita makin menurun...mungkin 50%,40% atau 0.001%(siapa tahu hatinya).jadi kalau ada kawan kita yg semakin hari semakin jauh dgn kita tu...pikiaq2 la balik apa yg telah kita lakukan terhadapnya...

HAK SESAMA SAHABAT yg kedua ialah: sila fahami 'mood' sahabat anda.(dipetik dari pendapat syakira-classmate sirah). dalam konteks ni syakira cakap sebagai seorang sahabat yg baik...kita seharusnya fahami 'mood' rakan kita. jgn kita sesuka hati, sewenang-wenangnya mematikan 'mood' rakan kita. terutamanya 'mood' GEMBIRA. kalau satu hari tu kita tengok kawan kita ni bergumbira, bergelak ketawa....jangan kita pi dok teguq dia direct to the point...contohnya" haiawat gelak sangat2 ni...tak elok...ingat mati sama.." cuba anda semua bayangkan apa perasaan anda jika anda ditegur sedemikan rupa??? kalau sirah dah lama 'mood' sirah bertukar kepada 'mood' malu tak tau nak habaq...jadi nasihat sirah memang bagus kita dok nasihat2 kawan2 kita ni tapi cuba tengok dulu keadaan sekeliling, tengok masa..sesuai tak kalau kita nk nasihat dia...kalau kita main redah jer...(bak kat nadia af5) mungkin nasihat kita tu dia buat dengar tak dengar je....tak ke menghabiskan air liur kita...so(untuk kali ketiga) sebelum beri advise ker apa ker..tgk kiri dan kanan dulu(bukan nk lintas jln jer kena tgk) bila line clear baru kita serbu....bg la nasihat...sirah tak halang aih...

HAK SESAMA SAHABAT yang ketiga: hormati pendirian sahabat kita. sebagai seorang sahabat kita mesti hormati sahabat kita, dan hormati pendiriannya. jgn kita memperlekehkan sahabat kita disebabkan pendiriannya. kadang2 perkara yang kita perlekehkan tu menjadi satu isu sensitif kepada kawan kita. kalau dah kawan kita cakap 'TAK NAK' so..tak nak la jawapannya. pasaipa yg kita nk paksa2 dia.ish2...tak patut.

so...(untuk kali keempat) rasanya kalau nk cakap pasal HAK ni...tak cukup nk tulih...jari pun dah rasa kebas la ni....cukup la 3 HAK SESAMA SAHABAT saya paparkan dlm blog saya...kerana 3 ni pun dah cukup berat untuk dilaksanakan....

segala terkasar bahasa...terlanjur tulisan...ada yg tak paham...ada yg terasa...semua itu hanya kebetulan saja...post kali ni tak ditujukan kpd sesiapa...
*renung2kan dan selamat beramal............

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Labels