Monday, November 28

SOLEMNIZATION ANA & WAN

Mabruk alfu mabruk...Ana (my cousin) dan Wan...

Barakallahulakuma wa baraka...
Semoga Ana menjadi isteri yang solehah...
Pada tanggal 25 Nov 2011, sepupu aku dah sah pun jadik isteri orang..hak milik orang lain...

Pada tanggal 26 Nov 2011 pula rumet angkat merangkap kakak rumet aku pun sah menjadi isteri...tahniah...kak sara...nak graduate sama2 kan?...ehee~...xpa...apa2 pun..semua tu rezeki Allah...

Sabda Rasulullah...yang mafhumnya
"isteri itu dipilih berdasarkan 4 perkara, kerana kekayaannya, kerana keturunannya, kerana kecantikkannya dan agamanya, maka pilihlah yang kuat beragama, sejahteralah hidupmu"

kerana dengan agama, harta, kecantikkan dan keturunan akan terjamin.
apabila agama terjaga, maka harta yang dicari hanyalah harta yang halal,
dengan harta yang halal dan berkat lahirlah keturunan yang barakah,
maka dengan keberkatan itulah, terpancarnya kecantikkan yang tulen lahir dari hati yang tunduk pada Yang Maha Esa...Allah.
indahnya Islam...

apa beza tahu agama dan beragama?
sekali imbas..kedua-duanya nampak sama, tetapi sebenarnya jauh berbeza.

tahu agama - orang yang belajar tentang agama atau lebih tepat...Islam...tapi sayang, tak mengamalkan. tahu hukum hakam, bijak berbicara...hanya tahu...tapi tak amal

beragama - mungkin orang ini, apabila bercakap tentang hukum hakam tidak pandai, tetapi mengamalkan apa yang dia tahu dan sentiasa menambah ilmunya kerana mahukan kesempurnaan dalam ibadatnya...

it's time to change...lets the bygone be bygone...
tapi terkadang perlu jugak menoleh ke belakang untuk munasabah diri demi masa hadapan yang bakal tiba...
kerana apabila kita merasakan diri terlalu sempurna, kita akan lalai dalam beribadah..
hati2.mungkin itu mainan syaitan..

jangan kita adili seseorang itu dengan masa lampaunya apabila dia mula berubah...
"huh..dia tu dulu masjid pun jarang2 masuk...nak nasihat aku pulak sekarang ni?"
ni la senario masyarakat sekarang...susah nak terima nasihat.

(ditujukan khas kepada diri sendiri!)...kerana bila kita menuding jari ke arah orang..selalunya akan kembali kepada kita...sama2 kita berkongsi ok?

nak cakap pasal solemnization...dah melalut ke nasihat pulak..ni la manusia...selalu lupa diri...hahahahah..

memandangkan cuti2 Malaysia sekarang ni, so banyak masa terluang dan terbuang...alang2 dah jadi photographer masa akad nikah sepupu aku, so aku main2 edit2 sikit...minat pulak nak edit style vintage...ala2 old-school gitu....i likeeeee...tapi sepupu aku tak suka...."ada aku kesah??"...miahahaha..lari la customer macam ni...hahaahaha...







Thursday, November 24

do the experiment with ur ear and ur feeling

in the middle of night when everybody was sleep and it was only that you still awake, 
it's time when you can actually play with your ears and your feeling...

when there's no distraction from other sound...
try to listen to some sentimental or more specific..instrumental song
like piano or violin... (it's seem romantic? isn't it?)
but actually those musical instrument my fav..i like to listen it...not to play it..
when i saw somebody playing those..
he will look soo0o0...handsome in my eyes...
she will look so0o0o0.. gorgeous in my eyes...even prettier!
(that why i like to hang out at sunway waiting somebody will go and play the piano in the middle of that store..akekeke)

well....
what you can experiment with your ears is...
1. go to youtube
2. search for yiruma - kiss the rain
3. new tab  - search for rain mood...
4. play them together...
5. listen it with your heart and soul...

it's maybe like..."daaa..u r out-dated.."


you may cry, if you really listen with your heart..

for someone who musical intelligence out there.
it was me! i'm musical intelligence...what's yours?...
check out what is ur multiples intelligence..click here 

****************
in Islam, there so much BETTER way to play with your ears and feeling...
recite the Al-Quran...
read it with your heart and soul,
where all the bless that Allah had given in ur life, with all the nikmah, with all the rizk (prosperity),
then why would you still denied it?
by disobeying Allah...
would that make you gain even more power?
think it again...

read the Quran, try to understand it...
you just nothing in this world if Allah is not with you...

when He tested u with hardness,
don't be sad...be grateful with it coz' Allah is watching over you, He noticed you in this world...

will your life become much more happier if nothing goes wrong?
naaa...there's no challenge, the more challenge u gain, even more u can feel "alive" in this world..
am i rite?
it is like u watch a thrill movie, if there's no stunning action, the movie will came out like...
"what??? i didn't pay for this lame movie!"

when u listen for recitation of Quran...sometimes u can hear that the reciter will cry
for someone who ever had been in Masjidil Haram, when the Imam recite the surah..then he cried..even u r actually not understand what is the meaning of that surah, u will cry with him...coz' he is reciting with his heart, that touch ur heart and u r listening with ur heart..
ISLAM is GREAT!...

Monday, November 21

test 'JPJ' lagi sekali...

"adik, petang nanti bawak ayah pi cuci luka na..?"
"ok boss.."

3.00 petang
"adik, siap..jom bawak ayah pi klinik langgaq.."
"adik dengan ayah saja ka?"
"haa.. la..takkan nak bawak semua kot.." (muka nak marah)
"oook..." (muka gelabah...)

aduh..takkan aku nak drive ayah?? ketaq lutut ni....bawak mak ok lagi..nak bawak ayah ni...rasa macam nak test JPJ sekali lagi saja...mesti ada yang tak kena la...

first time bawak dulu pun round2 dalam kampung dah kena ceramah dalam kereta...ni nak pi klinik??? lagi jauh...sabaq la telinga ok? akekeke..

Bismillah...start enjin...
"ayah nak duduk depan.."
alamak..seyes macam test JPJ...
"ayah duduk belakang la...boleh baring2.."
jeling ja...(buat lawak pulak budak ni)
alamak...............=_=!

aku nak melalak dalam kereta pun takut...nak buka radio lagi la...
sunyi ja...nak sembang..sat lagi...kena marah pulak...
"keja sembang...tengok jalan la..."
(nak buat macam ayah..anak ayah ni kuat menyembang...tak boleh dok senyap)

"ehem..ehem"...yang tu ja dialog aku...takut punya pasai.

ni kalah test JPJ...test JPJ aku sembang la jugak dengan tester tu..ni tak bunyi apa langsung...lagi dasat dari tester JPJ...

4.15 petang
selamat sampai rumah...
aik?? tak kena marah la...
acewah..dah improve la skill aku drive kot?

HA.HA.HA ^__^

Thursday, November 17

Alhamdulillah...perang dah tamat

Alhamdulillah...hari selasa lalu, perang pen dan kertas aku dah tamat...last paper adalah paper Jawi...urm...susah ada senang pun ada..tapi yang susah tu lebih banyak.

harap2, jawapan aku tak la lari jauh sangat...ala-ala goreng tahap pro dah...hahahaha...segala apa yang terlintas semua aku tulis.

apa2 pun lets bygones be bygone...nak diingat pun benda dah lepas...doa je lah...

lepas exam...aku dengan kawan seangkatan bersama senior sem8 berjalan-jalan sakan...konon nak release tension...(tension la sangat..), lagipun sem8 kan dah nak grad? so..spending times with senior...boleh rasa muda sikit..miahahaha

ke tempat fav aku..mengkuang dam...

aku tak tau macam mana boleh mai idea ngek aku nak bawak buih sabun pi sana...
hahahaha..main buih sabun aku weh....depan orang ramai dok jogging...dok dating...aku siap tambah effect...
silap tak mintak charge...satu buih 2kupang...

serius seronok main sabun, nak2 hari tu berangin sakan...malu dah xdak dah...kanak2 pun heran tengok aku..."harap badan saja besaq!" hahahahaha

jangan marah ek...sekali sekala nak main macam budak2...kecik2 dulu xpenah main...(ye la sangat...)

moto hari tu : lets the problems goes with the bubbles...
yup..memang betoi..rasa best ja lepas main buih sabun..otak pun ringan...boleh la mula wat marathon movie...akekekeke

lepas lepak2 di mengkuang dam...kami terus cari port makan...ya la..main penat2, mesti perut lapar kan?...
sudah makan berangkat pulak ke uptown...$$$ x berapa lebat...so..jamu mata saja...T_T

video

hari ni Khamis 17/11/2011 keputusan UPSR dah keluar..

Alhamdulillah...adik angkat aku di Kuak Hulu dapat 4A1B...
anak murid aku time PBS sem 3 pulak dapat 5A...trial hari tu dah dapat 5A...Alhamdulillah...
yang terharu tu, walaupun aku bukan mengajaq dia pun...ya la.kat sekolah pun seminggu saja..tapi dia tak penah lupa dia kat aku...T__T

semoga anak2 murid aku jadi insan yang berguna pada agama, negara dan ummah...dan jadi yang soleh dan solehah..amin!

Saturday, November 12

11/11/2011

if someone asked me, "what so special about 11/11/2011?"..."are you getting engaged?" hahahaha...

there's nothing special about that date...it is just a date...that will come day by day either you like it or not.
(just like me..exam is just around the corner...which make me aggrrhh....but i'm still enjoying writing in blog...me and my blog world...hahahah..^__^)

well...as you all know today is12th Nov rite? 11/11/2011 just past...it has become a history...
"yesterday was history, tomorrow is future and today is.........a moment"

yup..yesterday is history...a history that you, yourselves created.

well..Alhamdulillah...yesterday was the best day ever...
"fi yaumil jumaah...saiyyidul ayyam..."

my dad discharge from hospital and my sister just get a new member in her family..a little girl!!!...welcome aboard dear..hafiya marha...

to my little hafiya marha,
i pray for you..may you become solehah, intelligence,and  be obedient to Allah..insyaAllah..amin...

to my dad,
"WELCOME HOME DAD!"

***********
notokaki: jenjalan di mengkuang dam...ada 3 pasangan baru kawen...walaweh...photoshot kat mengkuang dam...mabruk..mabruk...
(ramai kot yang kawen semalam...)

Tuesday, November 8

kaf.ba.ra.kaf.ta.nun

urm...selalu macam ni...time nak exam ni la...idea nak menulis ni mencurah-curah ke ladang gandum...

tengah serabut-serabut nak exam..kalut nak update blog...ape ke hei nye yob!!!

memandangkan aku exam jawi sem ni..meh kita pakat2 eja sama ek tajuk kat atas...
okeh, 1,2,3...
kaf...ba...ra...kaf...ta...nun...
jadi apa murid2???
keberatan????
KEBERKATAN!!!!!!
pandai anak2 muridku...ahsantum!!!

seringkali kita kalut nak cemerlang dalam exam kan?
waktu UPSR dulu, nak  tak kurang...5A kau...
PMR pun sama 9A...
SPM jangan mimpi la nak 11 A1 kalau dah trial pun cukup2 makan ja..akekekkeke...
(nanges kot nama tak dipanggil naik atas pentas amek result SPM...orang cemerlang je la orang panggil naik pentas...hang sapa...melukut tepi gantang ja...T_T)

ok..yang lepas biarkan berlalu...kalau dikenang meranalah badan...

masuk maktab pun...masih lagi nak kejar 4.0..kononnya la kan...best student sangat..=_=

(ok..entri cakap kat diri sendiri...sama2 la..kalau makan cili naaa...)

nak dekat exam..mula la kalut selak buku, nota bagai...nk 4 flat la katakan...
mintak spot sini...spot sana...

tak cukup spot..jumpa lecturer mintak hint..memang manusia tak pernah cukup...

"bagi betis bukan nak paha..mintak kepala terus.."

sampai kita lupa, untuk apa kita dok kalut sangat ni?

cemerlang dunia??

akhirat nanti macam mana pulak?

bak kata ustaz aku..."alah..kome dok kalut ape..duniawi je nih!"

time ustaz cakap macam tu..aku monolog dalam hati..

"ustaz xpa la..dah jadik lecturer...boleh cakap macam tu..."

bila aku dok sorang..buka buku..bukan mukabuku okeh... teringat pulak kata2 ustaz bahasa arab aku sebelum jawab soalan exam...

"ingat..apa yang kamu lakukan sekarang adalah membawa kepada masa depan kamu, kalau kamu meniru dalam exam...itulah yang kamu nak bagi anak2 kamu makan nanti..."

Allah..Allah...
'PANGGGGG!!!!'
kena sekali di pipi...aduh...pedih.pedih...kena sebijik...

jawab la jugak...walaupun tak tahu terkulat-kulat sorang2..nak mintak talian hayat...dah kena anti-virus...mau nanges jugak aku dalam dewan....

*********
cuba kita pikiaq, kita dah usaha banyak sangat (urm...studi last minute kita usaha la jugakkan?? tak tidoq tu...)
tapi...hasilnya...

urm kalau aku..boleh la..tak la cemerlang pun....orang kata cukup2 la nk survive...

macam mana boleh jadi macam tu?? fail ISL..haaa..tu dia...kalau timbang kilo...dah dapat 50 hengget kot...
spot lagi...berlambak-lambak spot...sampai rasa nak rebus buku minum...setel kerja...miahahaaha

tapi kenapa hasilnya cukup2 makan?? (bukan nak persoal ketentuan, tapi nak muhasabah diri)

sebab tak dak KEBERKATAN disitu...

niat dah terpesong...

niat kita apa??
kalau aku..nak lulus exam dengan jayanya...(dunia semata)

apa kata kita pusingkan diri 360darjah..betulkan niat...

"aku nak ambil exam ni..nak lulus,supaya aku jadi cikgu yang berjaya, mendidik anak2 bangsa mengenal Allah dalam setiap perkara"

boleh la kata...alah..ustaz ustazah boleh la..dok ajaq Pend.Islam hari2...boleh la ajaq anak murid dekat dengan Islam...kami ni yang ajaq Math, Sains etc...macam mana? tak boleh la niat macam tu...

HAIP!..sapa kata tak boleh???

Islam itu syumul...menyeluruh...kita boleh selit dalam subjek yang kita ajar...tak salah...agak2 tak tau sangat macam mana nak selit..buat sesi tazkirah 3 minit...

hai..tazkirah pulak...mana la pandai bertazkirah...bukan suruh bawak keluar hadis @ ayat al-Quran...cuma ingatkan...contoh:
sebelum mula mengajar kajian tempatan la katakan...
"ok...pagi ni sapa yang solat subuh?"..."jangan tinggal solat...solatkan tiang agama"
haa..kan...dah mengingatkan murid...(ok la kan..contoh ni??) ^__^

balik kepada topik...

keberkatan...
semuanya bermula dari permulaan...
bukan pada saat kita mula dipostingkan...tapi pada saat kita mula belajar...
Allah...Allah...aku dah terpesong lama sangat ni...

jangan 'down'...jadikan hari ni sebagai permulaan mencari keberkatan...(aku pun sama...)

*memang kena atas batang hidung sendiri* T_T

p/s: still lagi sibuk tanya spot terbaik...aduh...bukan bergantung pada spot..just use for guideline to study...(last minute punya stail) boleh tak?? akekeke...

doakan aku...exam just around the corner...moga mendapat keberkatan pada rezekiku...amin...

Monday, November 7

terputus jua...namun ada yang terjalin

hurm....
dulu janji
macam-macam janji...
kalau susun janji tu mesti boleh buat rumah sebijik

hurm....
waktu suka
semua indah...
waktu tak suka
semua benci...

inilah realiti hidup...
banyak buat janji, banyak tabur janji...
banyak tertunai ke, banyak tertunggak?

"susah senang kita bersama"
"awak lah segalanya"
"seburuk manapun perangai awak...awak tetap di hati saya"

haaa..janji lagi...

tabur la kata-kata manis tu

yang tak boleh blah...
bila dah tak suka, dah menyampah...

"mana kawan-kawan awak??"  -----------> (tadi cakap susah senang bersama)
"dah la...saya dah tak de perasaan kat awak" -----------> (tadi cakap awak lah segalanya)

kebenda semua ni??
KEBENDA???

guys out there..beware of your words...

jangan ingat populasi pompuan banyak sekarang ni..hampa semua boleh buat main?
ada pulak kategori nak 'buat main' n nak' buat bini'...
ingat bagus sangat ke hah???

girls out there...beware of your feeling...

jangan cepat sangat cair dengan ayat2 cinta, jiwang ni....
jadi pompuan jangan cepat jatuh...
- jatuh hati
- jatuh kecewa (ada ka??) >boleh la..<
jadilah wanita yang kuat...
mantapkan kekuatan dalaman anda...
kalau anda di'reject'
jangan pernah rasa
- "aku ni memang tak ditakdirkan untuk bercinta.."
- "memang tak dak sapa nak kat aku.."
- "aku dah di'reject' sure pasni tak dak sapa nak kat aku.."
hello.......

dengar sini na...
kenapa sibuk nak cari cinta manusia?
sedangkan Allah sentiasa mencintai anda?
bukti kecintaan Allah...
- Allah masih lagi bagi hampa hidup, maksudnya Allah nak dengar lagi rintihan hampa di bumi ni
- Allah cinta hampa, sebab tu Allah bagi ujian...hampa di'reject' hidup2 oleh manusia, cinta manusia nak ke mana sangat kan?? ni cinta Allah...selamanya untuk anda!!

cermin diri anda...

ketika anda mabuk dalam cinta manusia, berapa kali anda teringatkan cinta Allah?
kalau anda makin cinta Allah...insyaAllah...cinta anda terselamat...
tapi kalau dalam mencintai manusia, anda lupa Allah....(Allah..Allah..)

kenapa kita 'down' bila putus cinta?

kerana kita meletakkan prioriti cinta manusia di tangga teratas...
cuba anda bayangkan,
kalau anda rasa 'down' ketika putus cinta,
bagaimana pula perasaan Allah ketika melihat hamba-Nya yang Dia cintai mengabaikan-Nya kerana cinta terhadap manusia?

jadi jangan pernah rasa putus harapan ketika anda ditolak oleh manusia, kerana Allah sentiasa ada untuk anda.
mungkin ini saja salah satu cara anda nak dekatkan diri dengan Allah, mungkin Allah terlalu rindukan rintihan hamba-Nya yang terlalu lemas dalam cinta manusia, dengan Allah mentakdirkan anda putus cinta...
dengan itu, anda hanya tumpukan cinta kepada-Nya...boleh?
look at the bright site...

setiap sesuatu yang terjadi, ada hikmahnya:
"yang buruk pada pandangan kita, boleh jadi rahmat, yang baik pada pandangan kita, boleh jadi nikmat"
Allah tak akan merencanakan sesuatu yang buruk pada hamba-Nya...

"kita merancang, Allah juga merancang, rancangan Allah lah yang terbaik"


JOM SAMA-SAMA KITA
"Merebut cinta Allah, demi Meraih cinta Rasulullah..."

Friday, November 4

jurnal Labaikallah...

Alhamdulillah...syukur...aku pernah menyahut panggilan Allah sebagai tetamu-Nya.
tak tahu kenapa hati ni mendesak untuk membaca kembali bingkisan cerita, coretan umrah..

air mata tak berhenti mengalir...Allah...
rinduku tak tertanggung
makin hari makin rindu

aku bukan penulis yang mampu menitiskan air mata si pembaca
tapi aku menulis untuk diri aku...

coretan sepanjang aku menjadi tetamu-Nya...
bagaikan dibawa kembali pada waktu itu...


hawanya...
tanahnya...
hiruk pikuk kotanya...
berjalan bersama tetamu pilihan-Nya...
Allah..Allah...

satu perasaan yang tak dapat digambarkan...
aku berdiri di bumi asing
tapi ajaibnya,
aku tidak berasa asing
aku adalah sebahagian daripada bumi ini...

aku berkelana tanpa ibu dan bapa...
tapi aku digantikan 'ibu' dan 'bapa' di antara tetamu-Nya...

bilakah lagi kaki yang hina ini dapat meginjak di tanah yang suci itu?
Haramain....
rindu yang akan sentiasa bertambah...

*******************************************
SEDIKIT HADIAH YANG BEGITU BERMAKNA

moga berkat hadiah yang diberikan oleh sahabat aku ini,
dapat mempercepat dipanggil Allah menjadi tetamu-Nya

hadiah tidak perlu mahal, tapi hati yang ikhlas menjadikan hadiah itu menjadi mahal di mata penerima...

cuma sekadar buku nota kecil...
cukup bagi si penerima berterima kasih sepanjang hayat...

di atas buku kecil itulah terpatri semua kisah sepanjang menajadi tetamu-Nya...

terima kasih sahabat....
sahabat dunia akhirat...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Labels