Thursday, June 16

operation theater

aku tak pasti apa perasaan aku sekarang ni, antara gembira dan gelisah. Alhamdulillah, ayah akhirnya dioperasi tulang belakangnya setelah hampir setahun menunggu, 6 bulan di rumah, 2 bulan di hospital. hospital mana lagi kalau bukan hosp. sultanah bahiyah. habis sister, staffnurse, attendent semua ayah aku kenai(kat wad 7B je la). jam 0930 ayah aku di bawak masuk ke dewan bedah. katanya 5 jam operasi akan berlangsung tapi sampai sekarang tak keluar lagi. aku gembira sebaba penantian ayah berakhir. tapi dalam masa yang sama aku gelisah, bukan apa pembedahan ni melibatkan tulang belakang. banyak saraf kat situ. waktu abang aku nak turnkan tanda tangan semalam kat surat kebenaran waris, aku sempat baca kesan2 yang mungkin berlaku, koma, lumpuh, jangkitan paru2 dll... sekarang ni aku sangat berharap agar operasi ayah berjalan lancar dan ayah selamat...semoga ayah dapat berjalan kembali... Ya Allah,Kau permudahkanlah dan berilah kelancaran pada operasi ayah.moga2 ayah dapat kembali berjalan dan mengurus keluarga kami seperti dahulu. mungkin ini juga pengakhiran ujian yang Kau berikan kepada kami...Amin.

Thursday, June 9

menawan negeri Johor...

Ya...selama 5 hari, aku, mak, tok(nenek) dan kazen aku, Ffy(nama komersial), telah menawan negeri Johor.bhahaha....
(tak tau apa motf gelak jahat tersebut)




perjalanan kami tak la ambik masa panjang sangat pun, AS ke KL sejam saja, cuma yang seksa sikit KL ke BP(Batu Pahat)...3 jam kot dalam kereta...ades....ni yang tak suka. dah la aku ni cepat 'jetleg' ke legjet?? hahaha...pening..pening..pening...sepanjang perjalanan dari KLIA ke Bukit Banang, BP...sangatlah menyeksakan. mintak ampuuun...

dah la, kepala pusing, ada pulak hamba-Allah ni buat kacau tengah2 malam buta...
kisahnya begini....

*tit..tit..tit* (bunyi nset aku..ok tipu bukan bunyi macam tu pun..)
dengan mata angkat, tak angkat..."haish..sapa pulak ni, number tak kenai..."suara agak malas. kena nagkat jugak, kot2 la ada emergency kan..

a: "Assalamualaikum...sapa ni?"
b: "Waalaikumsalam...eh..awak tak kenal saya ke?"
walaweh....sapa pulak ni...
a: "sapa ek...saya tak perasan la...number tak kenal pun.."
b: "eh........takkan dah tak ingat kat saya kot......."
aduh.....nak main teka teki pulak...aku dah la tengah pening ni.
a: "urm...tak kenal la...awak salah orang kot..."
terus letak telefon.

*tit..tit...tit..*
ades.....dia ni lagi,...tak paham bahasa ka..untuk tidak mengganggu semua yang tengah nyenyak tidur except abang Mat aku yang tengah drive...aku kena angkat jugak...

a: "awak...saya letih la...esok2 la ek..call lain.." suara memang alas gila...
b: "eh...awak tak cam ke suara saya?"
weh..mamat..hang tak paham bahasa ka??
a: "saya betul2 letih ni..saya tak cam suara awak..."
b: "awak ok ke tak ni?"
a: "saya tak ok......boleh tak macam tu?"
hah??? apa aku cakap ni??? nampak sangat tengah mamai...
b: " awak....awak minum ek?"
a: "grrrrr................."
kuang ajaq punya mamat...sesuka hati kata kat aku macam tu....GILA!

terus silience phone...bahahahahaha..call la sampai esok pun..aku tak angkat punya...
>evil laugh<

pukul 3 pagi baru sampa rumah kakak aku..Alhamdulillah..boleh la rehat2 jap...tapi, tiba2 perut pulak ngada2...
'eh..lapaq...lapaq...' kata perutku.

nak tak nak, turun ke dapur dengan kazen aku...geledah dapur kakak aku...ahaaaaa!!!
"Megi Kari"....bolehlah...janji tak lapaq dah...oppsss..lupa kat sate yang aku bawak khas dari Kedah...hahahaha..malu kot naik flight bawak sate...dah mak lang aku bagi.ambik je la...nanti tacing pulak kan..apa2 pun..sate dia memang best!!!

4pagi...mata dah tak boleh tidoq...nak tidoq kebenda, dari KLIA ke Bukit Banang tadi dah tidoq memanjang...tiba2 kazen aku tanya,
"kak cik tadi sapa call?? awat kak cik cakap cam orang tak betoi ja?"
hah?? dia perasan ka? ingatkan kazen aku tidoq..rupa2nya dia dok dengar aku dok merapu dengan mamat kuang ajaq tu...

sekali..kami dua2 orang bantai gelak..BHAHAHAHAHA..
"lawak kot kakcik...'saya tak ok...boleh tak macam tu'...hahahah lawak2" alamak eh...dia dok ulang apa aku cakap tadi pulak...nak kena ni..
"weh..dik da...slow sikit gelak..malam kot..." amek kau...kena balik...
pssst: elok sangat: aku + kazen aku = memang gelak kuat...hahahahaa

*******************
hari2 yang berikutnya..aku n kazen aku menjadi bibik sepenuh masa kat rumah kakak aku...masak, jaga anak kakak aku a.k.a...anak sedara aku...memang kami tawan betol2 la Johor ni...(ehem...tawan rumah kakak aku je kot..akkekeke)

makan kenduri...tak pegi pun...mak aku tak larat pulak.so aku dok rumah je...tunggu nasik kakak aku tapaukan...
jeng.jeng...
nasik briyani!!!!! hahahahaha suka!!!! kalau macam ni...suka lah datang kenduri kat johor...boleh makan nasik briyani.........

*******************
>new messages< 017-**********
alamak..mamat kuang ajaq tu...
"hai dah tido ke?"
apa masalah aku tidoq ka dak lagi?
>new messages<017-*********
"awk mrh kt sy ke?"
apa kes aku nak marah kat hang? kenai pun tak....

"awk ni spa?"
"xkan awk xingt sy"
ades...spa la ni..kawan aku ka?
bengang punya pasal..aku mintak kazen aku sms kn..
"ckp la spe?npe sush sgt? awk egt sy hfl ke sume no? klu xnk gtaw its ok,tp tlg jgn ggu sy lg"
hamekkaw..aku tanya elok2 nak main2...ni kazen aku..jangan main...garang kot...
"tk kan dah lupa kat is kot"
is??? is mana pulak dah ni....isketambola aku tau la...tak penah aku kenai orang nama is ni....sah mamat ni salah orang..orang cakap taknak dengaq...dok kata dia kenai aku...

"awk cri spa sbenarnya ni?"

(no more messages...)
hahahaahha puas hati aku...dah salah number, dok buat kenai aku pulak...siap kata aku minum...memang tak berasas langsung....

aman....boleh layang briyani banyak2.....

Friday, June 3

melepas lagi.....T___T

Assalamualaikum, hari ni hari Jumaat, penghulu segala hari...semoga kita bersama-sama memperbanyakkan zikrullah dan selawat kepada Baginda Nabi Muhammad S.A.W....
video

moleklah kiranya kalau kita mengisi hari-hari kita dengan pengisian ilmu yang bermanfaat. jom sama-sama kita ke 'Pengajian Khazanah Kitab Imam Habib Abdullah Al-Haddad' bersama para habaib...khususnya kepada penduduk sekitar Alor Setar, insya-Allah malam ni jam 7.00 malam di Masjid Al-Bukhari....Alhamdulillah...Kedah sudah semakin SEJAHTERA...dengan banyaknya kedatangan para habaib...tak kurang juga para pemuda pemudi yang giat dibawah Ummah Berselawat...untuk lebih info sila lawati http://ummahberselawat.blogspot.com. klik sini ...

ini sedikit tentatif malam ni...

memang dah lama aku tunggu nak hadiri majlis ni, majlis pengajian ni dijalankan sebulan sekali saja. bulan lepas tak dapat hadir sebab masih di maktab. bulan ni pulak...haish...........sedih ni...

kebetulan malam pengajian ni 3/6 aku dah terbang ke Johor. aduh...tak ada rezeki lagi....dah elok2 cuti time tu...huwaaa!!!!!

yang ada kelapangan tu hadir2kanlah diri anda....
**********************************
bagi yang suka ke uptown di stadium pulak...jom ringan-ringankan kaki anda ke pangkin Pak Long...dekat2 area uptown jugak...aku tak boleh nak cerita banyak sebab sepanjang uptown tu wujud..tak penah lagi ke sana....insya-Allah..mungkin aku akan ke sana jugak nanti bersama abang aku..nak tengok pangkin Pak Long ni....harap2 ada la rezeki aku kan...^__^

p/s: sila abaikan tarikh berkenaan...sekadar nak tunjukkan anjuran dan tempat.



Enhanced by Zemanta

Thursday, June 2

new books! ! !

new book arrive!!! hahahaha...suka tak terkata la...punya la sibuk membaca, sampai terlupa kat blog yang satu ni. buku yang dah lama aku tunggu-tunggu. apa lagi..buku ranah 3 warna, sambungan cerita dari negeri 5 menara la!

excited sangat nak baca novel ni sampai tak boleh tunggu2 dah..beli2 saja terus baca kat kerusi mall...semangat kan? kalau la baca buku pendidikan macam ni..sure dapat 4.0 pointer aku...akekekeke..siap dapat anugerah dekan lagi...(opsss...ada ka anugerah dekan kat maktab?)

tiap-tiap kali ke kedai buku, novel ni la yang aku cari sampai naik juling mata baca tajuk buku...tapi tiap2 kali tu la aku kecewa..siap balik umah dengan air mata berderai..(ok itu hiperbola)

****************
nak jadikan rezeki aku untuk miliki novel ranah 3 warna ni, aku ke kedai buku Landmark kat Kulim, mula2 sesaja nak isi masa lapang...maklum la baru habis exam...dengan purse yang agak2 sesak, aku melangkah masuk kedai buku tu..niat nak tengok je buku2 yang baru release..tapi satu ja habit atau perangai aku...tak boleh tengok saja..mesti nak beli jugak...ok ulang MESTI!...memandangkan dalam purse pun ada RM 25k...(hahaha sengal...) aku memang tengok buku2 tu dengan menelan air liur saja la...kalau ikut aku..satu kedai buku aku nak angkut...hahahaha..(kawen dengan anak tokey kedai tu la senang...)

banyak buku2 baru...aku dah aim dah..dapat saja elaun nanti..aku grab awal...siap ada yang aku sorokkan kot buku2 yg best2 tu...hahahahaha terukkan perangai...bukan apa takut habis saja...nanti kena tunggu lagi...(apa la, mcm pekerja depa x tau aku wat keja tu...ada CCTV kot)

dalam tengok2 saja buku kat kedai tu...tiba2 mata aku terpandang dan terbaca satu tajuk novel yang agak best, ayah aku yang sarankan aku suruh baca novel ni...apa tajuk dia?? TENGGELAMNYA KAPAL VAN DER WJICK...karangan Dr. HAMKA...wah!!! ini pun buku yang aku dok cari jugak...

pegang

baca skit

tengok harga

letak balik


jalan sikit.....pastu patah balik...

pejam mata...ambik buku tu...

terus ke kaunter nak bayaq..takut ubah fikiran pulak nanti.
(psstt..: duit ada RM25...harga buku..RM23..)hahahaahahha...

yes!!! selesai misi berlawan dengan purse yang kering, ok baki aku sekarang hanya RM2...dengan muka yang separuh gembira, separuh berduka..aku ke rak simpan barang2...

elok saja naj keluaq dari kedai tu..nampak pulak rak katelog buku2 keluaran terbaru....salah satu katelog yang menarik perhatian aku..katelog PTS Publisher...

tangan ni gatai sangat...terus ambil dan mula mencari...
mencari??? cari apa lagi???

ok...cari novel ranah 3 warna la..sebab PTS Litera yang publishkan novel ni...sampai saja part novel dewasa...
jeng.jeng.jeng..

Ranah 3 Warna..RM20...
apa??? aku kekurangan "0" kat belakang RM2 yang berbaki dalam purse aku!!! owh......tidak!!!

nak sedapkan hati, aku cakap kat kawan aku..."alah ni dalam katelog saja...tak semestinya ada kat kedai ni..." kata aku.

"alah sirah cuba pi tanya kat kaunter customer service tu tengok...ada ka dak..." kak raudhah bagi cadangan.

alah...dia ni..tak tau ka dalam purse aku ni dah kering tahap gaban dah ni....dengan hati yang berdebar-debar macam menunggu cincin disarung ke jari...(hai...dah penah rasa ka?? akekekeke) aku ke kaunter tu...

"urm..cik tumpang tanya...buku ni ada tak?"
"ADA!"...dengan penuh excited cik tu jawab...
aku pun apa lagi dah separuh melompat kat depan dia...
"kat mana? saya tak nampak pun..." aku balas balik...takut dia salah je la...lagi pun duit tak brapa nak cukup kan...
"ADA...MAI IKUT SAYA..." kata cik tu  lagi...sambil berlari-lari ke rak buku berkenaan...
(tulisan besaq tu menunjukkan cik tu sangat la excited bercakap dengan aku..siap berlai-lari lagi...)
aku pun dah cik tu lari..aku pun ikut la lari...excited sebab cik tu lbih excited dari aku...
"nah kak..." ujar cik tu....
what??? kak??? KAK??? ehem....nampak tua sangat ka aku ni? student lagi kot...malas nak pikiaq banyak sebab buku yang aku tunggu2 dah dalam genggaman aku!!! KAK..pun...KAK la...

"WAH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! dah lama tunggu!" kata aku separuh menjerit...(separuh ka?? kakak2 kat rak lain siap pandang lain macam saja...)
"yey..yey...nak cik letak balik..." kata aku.
".............." dengan muka agak blur cik excited tadi letak balik buku tu. mesti dalam hati dia kata..'pelik kak spek mata besaq ni..tadi tanya ada ka dak buku ni...pastu syok gila..pastu suruh letak balik...' 

dengan senyum agak2 macam kucing..(nak kata senyum kambing tak best..kucing la comel sikit) aku pun berkata "urm..saya nak cucuk duit dulu..."

cik tu.." ......ok". mesti dia kata..alah 20 hingget pun nak kena cucuk duit ka?

dengan berlari-lari ke ATM...aku segera cucuk duit. berlari-lari pulak ke kedai tu balik...terus ambil buku tu ke kaunter nak bayar, sempat tengok cik tu gelak kot kat aku....mesti dia kata...apa la kakak ni muka macam orang tua..perangai macam budak2...

ok..spek aku ni yang membuatkan aku nampak macam tua ok...padahal..muda remaja lagi kot...baru 12 tahun!

********************
senyum sambil bawak keta dari Kulim sampai la ke maktab...masuk2 bilik..terus mula baca...rumet aku dah mula geleng2 kepala...
"Met(panggilan aku dengan rumet...'met' singkatan rumet) kalau dah dapat buku....tak cakap la dengan kami.." kata rumet aku.

alah..tacing pulak budak ni..." alah..met...macam tak tau perangai orang" ujar aku endah tak endah...

punya excited baca...sampai rumet tacing pun tak kesah..sori met!!! lebiu!!

*********************
ni pulak peristiwa pagi tadi...malas nak cerita dah... jari dah letih...
wah!!!!!!!!!! ada respond dari Negeri 5 Menara la.....hahahaha...

rasa nak senyum sepanjang hari!!!

**********************
kalau nak tengok post yang lalu tentang novel pertama Negeri 5 Menara sini dan sini


**********************
mesti miliki yang ketiga pulak!
**********************
novel ini merupakan trilogi...(3 novel)
yang pertama Negeri 5 Menara
yang kedua Ranah 3 Warna
yang ketiga.......
wah! tak sabar tunggu.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Labels