Sunday, October 11

KEM BESTARI SOLAT '09

ASSALAMUALAIKUM...


alhamdulillah...acara semalam telah berlangsung dengan jayanya. cuaca yang begitu redup, ALLAH senantiasa memberkati segala usaha kami semua dalam mendidik.

pada hari sabtu, 10. 10 2009, IPGM KAMPUS TUANKU BAINUN dengan kerjasama SK TANAH LIAT, telah berjaya mengadakan KEM BESTARI SOLAT. kem tersebut disertai oleh pelajar2 darjah 2 dan darjah 3 dari SK TANAH LIAT, jumlah keseluruhan pelajar2 yang turut serta program semalam lebih kurang 300 orang pelajar.

sebenarnya program ni dah dirancang lebih 2 bulan yang lalu, tapi terpaksa ditangguhkan kerana wabak H1NI yang menular 2 bulan lepas. tapi alhamdulillah, program tersebut dapat juga dilangsungkan semalam, tak sia-sia segala perancangan kami semua selama ini.

program ini diusahakan oleh ustaz asyraf dan ustazah hafizah (senior saya disini, mereka sudah berada di semester 6, 6 pismp bhs.arab) yang menjalankan praktikum di sekolah tersebut. jadi program KEM BESTARI SOLAT ini merupakan salah satu program yang dianjurkan oleh mereka berdua.

bagi menjalankan program ini, saya dan rakan2 yang lain, dari 3PPISMP PENGAJIAN ISLAM-BHS. INGGERIS-BHS. ARAB telah dipilih untuk menjayakan program tersebut dan seterusnya menjadi fasilitator dalam program ini. selain itu juga, program ini juga dapat memberikan pendedahan awal bagi kami semua cara untuk mengajar di masa hadapan.

kem tersebut bermula pada jam 8.00 pagi, ketibaan pelajar2 dari SK TANAH LIAT ke institut disambut dengan mesra. para fasilitator menjalankan tugas dengan begitu sempurna. wajah ceria pelajar2 yang tiba membuatkan kami semua rasa teruja untuk mengajar mereka.


PENGALAMAN PERTAMA SAYA....
selesai solat subuh, saya mula bergegas untuk bersiap-siap kerana para fasilitator dikehendaki untuk berada di surau pada jam 7.00 pagi. semasa berjalan bersama rakan ke surau kami sempat bersembang-sembang, masing2 menyatakan rasa gementar untuk mengajar pelajar2 cara solat kerana, kami belum diberikan pendedahan lagi sebelum ini cara untuk mengajar kanak2. ternyata, cara berkomunikasi dengan mereka berbeza dengan berkomunikasi dengan org dewasa. pada mulanya saya bercadang untuk menggunakan panggilan 'kakak' dengan mereka, tetapi untuk sebab2 tertentu, saya menggunakan panggilan 'ustazah' kerana ingin menjadikan program ini kelihatan lebih formal.

saya dipertanggungjawabkan untuk mengajar pelajar tahun 2 yang terdiri daripada 6 orang pelajar. rasa takut bercampur gementar bermain-main dalam fikiran saya. takut kalau2 tersalah ajar, gementar untuk interaksi dengan mereka.

sesi LDK 1 bermula dengan lancar, dalam LDK 1 saya dikehendaki untuk mengajar mereka cara mengambil wudhuk dan niat solat cara berjamaah. alhamdulillah, sebahagian pelajar saya tahu cara berwudhuk dengan betul, cuma 2 org dari mereka masih lagi kabur. mungkin ini merupakan kali pertama mereka berwudhuk.

selepas kudapan, LDK 2 bermula, dalam LDK 2 ini saya dikehendaki mengajar mereka amali solat. amat mengejutkan, hanya 2 orng sahaja yang boleh dikatakan mahir, yang selebihnya masih lagi keliru tentang bacaan dalam solat, malahan membaca al-fatihah juga tidak boleh. saya cuba mengambil pendekatan untuk mengajar seorang demi seorang. saya amat gembira kerana mereka memberikan respons yang baik terhadap saya kecuali 2 orang pelajar yang tidak tahu berwudhuk tadi, mereka kurang memberi perhatian kepada saya.

sebagai pengisian saya dalam kem ini, mengadakan kuiz dlam kumpulan saya, sesiapa yang berjaya menjawab soalan akan diberikan hadiah( gula2 dan lolipop shj...hik3)alhamdulillah...semua boleh menjawab kecuali seorang....cuba teka siapa??

SAYA BUAT PELAJAR SAYA MENANGIS.....

sudah tentu la pelajar saya yang tak beri perhatian...saya panggil dia untuk diuji...tapi dia enggan...tiba2 dia menangis....alamak...apa yang dah saya buat??saya marah ke??tak lah...
apa nak buat ni...otak saya mula ligat memikirkan cara untuk memujuk pelajar terbabit...saya tanya kenapa dia menangis...tiada suara darinya...untuk memujuknya saya turut memberikannya gula2 walaupun dari sudut yang lain mungkin saya sudah berlaku tidak adil kepada pelajar saya yang lain...

memang dari mula saya dapati pelajar ini kurang berkomunikasi dengan saya, dia juga kurang beri perhatian. bertubi-tubi soalan saya tanya...masih tiada soalan...lawak jenaka saya juga tidak dilayannya dengan ketawa...apa masalah budak ini...hem...saya keliru...

tapi apa2pun...semua pelajar saya sangat bersemangat sepanjang program ini..."ustazah gembira jumpa kamu semua..."

p/s: pada pandangan saya untuk mengajar mereka ini solat dengan betul, sehari belum cukup kerana seperti yang berlaku dalam kumpulan saya, ada pelajar yang saya terlepas pandang. mungkin salah saya juga, saya masih belum mempunyai kemahiran yang sempurna.

saya berharap di masa hadapan saya dapat memperbaiki kekurangan saya...AMIN.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Labels