Saturday, December 11

Couple...boleh ke tak?

Assalamualaikum...salam sayang buat semua!!!
"Amboi..sakan na berpeluk, berpegangan tangan...dah kawen ka?"
"....urm..tak la ni awek saya.."
selamba sajakan? tanpa rasa segan silu pegang peluk depan orang ramai. Kadang hairan jugak...dah hilang mana rasa malu dalam diri remaja kini.
itu yang nampak dimata..pasangan yang kononnya saling sayang menyayangi...jangan jadi "habis madu sepah dibuang sudah.."

ini satu lagi kes yang susah sikit nak berdebat  soal ber'couple'...
"eh..ko sejak bila pulak bercouple ni? tahu tak haram..?"
"mana ada..aku bukan couple biasa-biasa punya..aku tak pegang tangan, aku tak berpelukan depan public...kami sama-sama saling ingat-mengingati..dah solat ke belom...dah tahajud ke belom...kami bercouple cara Islam...'ISLAMIC COUPLE!!!'..(hidung kembang kempis dengan rasa bangga)"
******
Sama la jugak regular couple atau Islamic couple...dua-dua ada unsur zina. Allah sudah berfirman...jangan kamu mendekati zina...tapi apa terjadi? Masing-masing masih lagi nak menutup kesalahan masing-masing dengan meletakkan tilte Islamic yang kononnya benar mengikut syariat. karut..semua karut.
Situasinya samalah jugak, nak tutup lubang taik ni...korek lubang yang lain untuk tutup lubang pertama. Sampai bilapun akan berlubang-lubanglah.
(psst...maaf  kalau ada bahasa kotor disini)
******
Petikan ini telah diambil dari ruangan diskusi "Soal Asyraf"

"couple" boleh ke dlm Islam ?by Muhamad Syahir Sharin on Wednesday, 24 November 2010 at 12:14
Hukum Berpacaran Sebelum Kahwin ( Lembaga Fatwa Mesir )Judul : AkhlakPertanyaan : Assalamualaikum... adakah seseorang itu boleh berpacaran/bercinta sebelum menikah?Jawaban : Tidak dibolehkan berpacaran/bercinta sebelum menikahFatwa Dewan FatwaSumber : Lembaga Fatwa Mesir, http://www.dar-alifta.org/f.aspx?ID=957907

Hukum Couple Menurut Ulama ArabHukum BercoupleSETELAH memerhatikan ayat Quran dan hadis,maka tidak diragukan lagi bahawa bercouple itu haram,kerana beberapa sebab berikut:

1.Orang yang bercouple tidak mungkin menundukkan pandangannya terhadap kekasihnya.2.Orang yang bercouple tidak akan mungkin menjaga hijab.3.Orang yang bercouple biasanya sering berdua-duaan dengan pasangan kekasihnya,baik di dalam rumah atau di luar rumah.4.Wanita akan bersikap manja dan mendayukan suaranya saat bersama kekasihnya.5.Bercouple identik dengan saling menyentuh antara lelaki dan wanita,meskipun itu hanya berjabat tangan.6.Orang yang bercouple boleh dipastikan selalu membayangkan orang yang dicintainya.

(Mesti ada salah satu daripada 6 tu pada diri kita)

Dalam kamus bercouple,hal2 tersebut adalah lumrah dilakukan,padahal satu hal saja cukup untuk mengharamkannya,apatah lagi kesemuanya atau yang lain-lainnya lagi?

Fatwa UlamaSyaikh Muhammad Bin Shaleh al-Utsaimin ditanya tentang hubungan cinta sebelum nikah.Jawab beliau:Jika hubungan itu sebelum nikah,baik sudah lamaran atau belum,maka hukumnya adalah haram,kerana tidak boleh seseorang untuk bersenang-senang dengan wanita asing(bukan mahramnya)baik melalui ucapan,memandang atau berdua-duaan dengan seorang wanita kecuali ada bersama-sama mahramnya,dan janganlah seseorang wanita bepergian kecuali bersama mahramnya.

Syaikh Abdullah bin abdur Rahman al-Jibrin ditanya:Jika ada seseorang lelaki yang berkoresponden dengan seorang wanita yang bukan mahramnya,yang pada akhirnya mereka saling mencintai,apakah perbuatan itu haram?Jawab beliau:Perbuatan itu tidak diperbolehkan,kerana boleh menimbulkan syahwat di antara keduanya,serta mendorongnya untuk bertemu dan berhubungan,yang mana koresponden semacam itu banyak menimbulkan fitnah dan menanamkan dalam hati seseorang untuk mencintai penzinaan yang akan menjerumuskan seseorang pada perbuatan yang keji.Maka dinasihatkan kepada setiap orang yang menginginkan kebaikan bagi dirinya untuk menghindari surat-menyurat,pembicaraan melalui telefon serta perbuatan semacamnya demi menjaga agama dan kehormatan diri kita.

Syaikh Jibrin juga ditanya:Apa hukumnya kalau ada seorang pemuda yang belum menikah menelefon gadis yang juga belum bernikah?Jawab beliau:Tidak boleh berbicara dengan wanita asing(bukan mahram)dengan pembicaraan yang boleh menimbulkan syahwat,seperti rayuan atau mendayukan suara(baik melalui telefon atau lain2).

Sebagaimana firman Allah SWT:Dan janganlah kalian melembutkan suara,sehingga berkeinginanorang yang berpenyakit di dalam hatinya.(Al-Ahzab:32)

Adapun kalau pembicaraan itu untuk sebuah keperluan,maka hal itu tidak mengapa apabila selamat daripada fitnah,akan tetapi hanya sekadar keperluan.

Syubhat dan Jawapan yang Sebenarnya

Pengharaman bercouple lebih jelas dari matahari di siang hari.Namun begitu masih ada yang berusaha menolaknya walaupun dengan dalil yang sangat kukuh,antaranya:

1."Tidak boleh dikatakan semua cara bercouple itu haram,kerana mungkin ada orang yang bercouple mengikut landasan islam,tanpa melanggar syariat."

Jawapan 1:"Istilah bercouple berlandaskan islam itu cuma ada dalam khayalan,dan tidak pernah ada wujudnya.Anggap sahajalah mereka boleh menghindari khalwat,tidak bersentuhan serta menutup aurat.Tetapi tetap tidak akan boleh menghindari dari saling memandang,atau saling membayangkan kekasihnya dari masa ke semasa.Yang mana hal itu jelas haram berdasarkan dalil yang kukuh."

2."Biasanya sebelum memasuki alam perkahwinan,perlu untuk mengenal terlebih dulu calon pasangan hidupnya,fizikal,sifat,yang mana hal itu tidak akan boleh dilakukan tanpa bercouple,kerana bagaimanapun juga kegagalan sebelum bernikah akan jauh lebih ringan daripada kalu terjadi sebelum bernikah."

Jawapan 2:"Memang,mengenal fizikal dan sifat calon isteri mahupun suami merupakan satu hal yang diperlukan sbelum memasuki alam pernikahan,agar tidak ada penyesalan di kemudian hari.Namun tujuan ini tidak boleh digunakan untuk menghalalkan sesuatu yang telah sedia haram.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Labels